Writing in the chapel 10 december: Magie

Soms heb je de tijd nodig. Om even stil te staan. Om even leeg te lopen. Om even alles te laten voor wat het is en je hoofd en hart eens wat rust te geven.

Vroeger was zondag een rustdag. Je ging op zondag naar de kerk en luisterde dan een uur of langer naar de pastoor of dominee. Je kon je gedachten laten zweven op de woorden die langzaam de kerk in stroomden. Een ritueel van stil zijn, luisteren en soms op andere gedachten worden gebracht.

Tegenwoordig gaan niet meer zo veel mensen naar de kerk. En blijft een gros van de samenleving constant doorgaan en aanstaan. Sociale media, nieuwssites, informatie, alles blijft 24/7 doorratelen.

Echt tijd voor jezelf heb je eigenlijk amper. Want hoewel het rustgevend voelt als je de hele avond over je socials scrollt, echt tot rust komen doet je hoofd niet.

Daarom nodig ik jullie weer uit om op zondagochtend naar de kerk te komen. Eén keer in de maand. Nee, niet om naar een preek te luisteren. Maar om je eigen woorden te laten vloeien. Op papier.

Eén keer in de maand kun je met mij een uurtje komen schrijven in een bepaald thema. We gaan niet zomaar schrijven. Dat doen we creatief en intuïtief. Ik geef een aantal opdrachten die jou op een creatieve manier aan het denken zetten. Waardoor je de dingen net iets anders ziet en schrijft dan je normaal zou doen.

Daarbij vraag ik je om je pen gewoon op het papier te zetten en hem gewoon te laten gaan. Zodat je gedachten uiteindelijk letterlijk op papier komen te staan. Daarbij maakt het niet uit of het er kunstig staat, of je fouten maakt, punten of komma’s vergeet. Kortom: Je hoeft niet al te kunnen schrijven om mee te doen. Het is een manier om je hoofd even leeg te schrijven of juist even een aantal punten aan te stippen waar je juist mee aan de slag zou willen.

Magie

Het eerste thema is magie. Want hoewel december donker is en veel mensen daar somber van worden, hangt de lucht ook vol met magie deze maand. De lichtjes die we ophangen in de stad, de kaarsjes die je thuis aansteekt.

“Happiness can be found, even in the darkest of times, if one only remembers to turn on the light”

Een quote uit mijn favoriete tovenaarsreeks. Wat ons brengt op dat tweede beetje magie in december: de magische verhalen die naar boven komen rond Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw. Verhalen waarbij je je fantasie de vrije loop mag laten gaan over elfjes op de Noordpool, pieten die over daken lopen. Het maakt niet uit hoe onmogelijk de dingen lijken, met een snufje magie lijkt het allemaal te kunnen.

En juist in december kunnen we een snufje magie goed gebruiken, bijvoorbeeld voor wat geluk in het nieuwe jaar.

Met dit thema gaan we aan de slag:

Op zondag 10 december

Van 10.00 uur tot 11.00 uur

In het Huis van de Nijmeegse geschiedenis

Kosten: 15 euro

Wat krijg je daarvoor?: koffie, thee, lekkers en een notitieboekje. En uiteraard een magisch begin van de ochtend.

Kom je ook? Leuk! Meld je aan via een mailtje naar rothoffproducties@gmail.com of stuur me een persoonlijk berichtje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.